O kašlju

Bez obzira na to je li kašalj produktivan ili neproduktivan (suh): kašalj je uvijek neugodan i smeta!

Kašalj kao simptom

Prvo se javlja suhi, nadražajni kašalj, koji potom postaje produktivan uz izlučivanje sluzi. Kakav god bio, uvijek je neugodan i smeta. Kašalj je tipičan simptom obične prehlade, a može smetati osobito noću. Kašalj nije potrebno trpjeti – treba ga pravilno liječiti!

Uobičajeni uzroci kašlja

Postoje dvije vrste infekcija dišnih puteva koje mogu pratiti običnu prehladu:

  • infekcije gornjih dišnih puteva, npr. rinitis ili sinusitis
  • infekcije donjih dišnih puteva, npr. bronhitis

U tim je slučajevima kašalj često simptom akutne infekcije gornjih i/ili donjih dišnih puteva. Ako su te infekcije uzrokovane virusima, onda obično traju od nekoliko dana do dva tjedna. Takve virusne infekcije češće su tijekom hladnog vremena, ali mogu se pojaviti i ljeti.

Stadiji kašlja

stages of cough croatia newGraf: Stadiji kašlja i aktivne komponente Bronchostop® sirupa

Općenito govoreći, kašalj se može podijeliti u dvije kategorije: suhi kašalj i produktivni kašalj. Nije uvijek lako razlikovati suhi kašalj od produktivnog, a to postaje još teže tijekom razdoblja u kojem se preklapaju.

Suhi kašalj je nadražajni kašalj s osjećajem škakljanja u grlu zbog nadraženosti sluznice uzrokovane stranim česticama, prašinom ili infekcijom grla. Kod ove vrste kašlja ne proizvodi se sluz ili gusti sadržaj. Suhi kašalj obično se liječi antitusicima (lijekovima protiv kašlja).

Produktivni (vlažni) kašalj obilježen je stvaranjem sluzi i gustog sadržaja u plućima. Refleks kašlja je mehanizam kojim se taj sadržaj izbacuje kako bi se očistila pluća. Vlažni kašalj obično se liječi ekspektoransima (lijekovima za iskašljavanje).

Započnite što prije s liječenjem!

Rano liječenje je važno zato što u suprotnom infekcija može napredovati do težeg oblika bolesti (npr. bronhitisa). Bakterije često iskoriste oslabljenost imunološkog sustava zbog virusne infekcije. To može dovesti do dodatne bakterijske infekcije (takozvane, sekundarne bakterijske infekcije). Jedan od znakova koji mogu pomoći u razlikovanju bakterijske infekcije od virusne je boja izlučene sluzi:

Kod virusnih infekcija, iskašljaj je često nalik sluzi i bjelkast. "Običnu prehladu" obično uzrokuje akutna virusna infekcija. Tipični simptomi obične prehlade su kašalj, začepljen nos, grlobolja, ponekad bol u mišićima, glavobolja i povišena tjelesna temperatura ili vrućica.

Kod bakterijskih infekcija, iskašljaj je više žućkasto-zeleno obojen.

Samoliječenje lijekovima Bronchostop® ne smije trajati dulje od pet dana. Ako simptomi i nakon toga uporno traju i nema znatnijeg poboljšanja, savjetuje se potražiti savjet liječnika jer postoji mogućnost da je prisutna ozbiljnija bolest pa možda bude potrebno liječenje antibioticima.

Postoji biljni lijek za kašalj!

Biljni preparati kao što su ekstrakti napravljeni od timijana ili korijena bijelog sljeza imaju dugu tradiciju u simptomatskom liječenju kašlja. Timijan ima sekretolitičko i spazmolitičko djelovanje. Nadalje, povećava aktivnost cilija u bronhima i tako potiče iskašljavanje. Korijen sljeza ublažava nadraženost grla i tako pomaže u ublažavanju podražaja na kašalj.