O kašlju

Bez obzira na vrstu kašlja: Kašalj je uvijek dosadan i neugodan!

Kašalj kao simptom

Prvo se javlja suh, nadražujući kašalj, a zatim kašalj postaje produktivan s izlučivanjem sluzi - no bez obzira na vrstu, kašalj je uvijek dosadan i neugodan. Kašalj je tipični simbol prehlade i može biti posebno uznemirujući tijekom noći. Kašalj ne treba mirno podnositi već ga je potrebno pravilno liječiti!

Tipični uzroci kašlja

Postoje dvije vrste infekcija dišnih puteva koje mogu pratiti uobičajenu prehladu:

  • a) Infekcije gornjih dišnih puteva, npr. rinitis ili sinusitis
  • b) Infekcije donjih dišnih puteva, npr. bronhitis

U tim slučajevima kašalj je često simptom akutne infekcije gornjih i/ili donjih dišnih puteva. Ove infekcije su uzrokovane virusima I obično traju od nekoliko dana do dva tjedna.

Faze kašlja

stages of cough croatia newGrafički prikaz: Faze kašlja & aktivne komponente Bronchostop sirupa

Općenito govoreći kašalj možemo podijeliti u dvije kategorije: suhi kašalj i produktivni kašalj. Nije uvijek lako razlikovati suhi kašalj od produktivnog a to čak postaje još teže tokom faze preklapanja.

Suhi kašalj je nadražajni kašalj s osjećajem škakljanja u grlu uslijed nadražene sluznice, uzrokovan stranim česticama, prašinom ili infekcijom grla. Kod ove vrste kašlja ne proizvodi se sluz ili gusti sadržaj. Suhi kašalj se obično tretira antitusicima (vrsta lijekova protiv kašlja).

Produktivni kašalj karakterizira stvaranje sluzi I gustog sadržaja u plućima. Refleks kašlja je obrambeni mehanizam kojim se ta sluz izbacuje, a sve kako bi se dišni putevi mogli očistiti. Produktivni kašalj se obično tretira ekspektoransima (lijekovima za iskašljavanje).

Počnite liječiti u ranoj fazi

Rano liječenje je važno jer u suprotnom infekcija može napredovati u teži oblik bolesti (npr.bronhitis).
Bakterije često koriste priliku napasti imunološki sustav koji je prethodno oslabljen nekom virusnom infekcijom. To može dovesti do dodatne bakterijske infekcije (takozvane sekundarne bakterijske infekcije). Jedan od znakova koji mogu pomoći u razlikovanju bakterijske infekcije od infekcije uzrokovane virusima je boja izlučene sluzi:

Kod virusnih infekcija, iskašljani sadržaj često je sluzavo-bjeličast. "Običnu prehladu" najčešće uzrokuje akutna virusna infekcija. Tipični simptomi prehlade su kašalj, "šmrcanje", grlobolja, ponekad bol u mišićima, glavobolja i povišena tjelesna temperatura ili groznica.

Kod bakterijskih infekcija ispljuvak je više žućkasto-zelene boje.

Ukoliko simptomi potraju dulje od 1 tjedna, trebate bez odlaganja posjetiti liječnika, jer je tada možda neophodno liječenje antibioticima.

Postoji biljni lijek za kašalj

Biljni lijekovi kao što su ekstrakti timijana ili korijena bijelog sljeza, imaju dugu tradiciju u simptomatskom liječenju kašlja. Timijan ima sekretolitičko i spazmolitičko djelovanje. Nadalje, povećava aktivnost cilija u bronhima, čime se olakšava iskašljavanje. Korijen bijelog sljeza ublažava nadraženost grla i tako pomaže u ublažavanju nagona na kašalj.

Na našoj web stranici koristimo kolačiče (engl. cookies). Neki od njih ključni su za funkcioniranje stranice, dok nam ostali pomažu poboljšati ovo web mjesto te korisničko iskustvo. Ukoliko ne želite predaju, moguće je da Vam sve funkcionalnosti stranice neće biti dostupne. Politika privatnosti

Prihvaćam sve kolačiće Ne dozvoli nefunkcionalne kolačiće