Što su timijan i korijen bijelog sljeza?

what is thymain
Timijan – vrijedna ljekovita biljka

Mnogi ljudi vole začiniti hranu timijanom.

No jeste li znali da se timijan već stotinama godina koristi i kao ljekovita biljka? U antičkoj su Grčkoj liječnici poput Hipokrata također koristili timijan. Čak je i danas timijan važna ljekovita biljka koja se primjenjuje za simptomatsko liječenje kašlja i bronhitisa.

 

Tajna timijana i korijena bijelog sljeza

Glavni sastojci timijana su esencijalna ulja, sredstva za tamnjenje i flavonoidi. Ekstrakti timijana olakšavaju pročišćavanje dišnih puteva od sluzi. Kad se uzimaju na usta, esencijalna ulja duboko prodiru u bronhe i blagotvorno djeluju točno na mjestu bolesti. Kod infekcija usta i grla, timijan se koristi za grgljanje ili u obliku spreja. Kad se primjenjuje lokalno na sluznicu usta ili grla, ova ljekovita biljka ima antiseptičko djelovanje.

Glavni sastojak korijena sljeza je viskozna sluz zbog čega se ovaj dio biljke također zove Mucilaginosum. Viskozna sluz sastoji se od polisaharida, koji imaju svojstvo oblaganja i zaštite. Zbog izrazite viskoznosti i sposobnosti bubrenja u prisutnosti vode, te sluzi oblažu sluznicu gornjih dišnih putova (ždrijelo) i tako blokiraju kontakt receptora sluznice dišnih putova s iritansima i periferno smanjuju podražaj na kašalj.

Timijanom protiv kašlja!

Kod kašlja, ekstrakti timijana...

  • omekšavaju viskoznu, ljepljivu sluz, koja prianja uz dišne puteve
  • olakšavaju iskašljavanje sluzi
  • imaju antiseptički učinak i
  • mogu pomoći opuštanju bronha (bronhospasmolitički učinak).