Lijekovi za prehladu

Ne postoji mogućnost potpune zaštite od virusa prehlade, ali te dosadne simptome prehlade možete učinkovito liječiti.

Ne postoji mogućnost potpune zaštite od virusa prehlade, ali...

... te dosadne simptome prehlade možete učinkovito liječiti.

Prehlade su jedna od najčešćih bolesti. Prehlada se kod bolesnika može javiti i do četiri puta godišnje, a kod djece I češće. Sasvim je uobičajeno da djeca prebole i deset epizoda prehlade godišnje. Budući da postoji više od 300 različitih vrsta virusa prehlade, prebolovane infekcije prehlade ne osiguravaju nam trajni imunitet. Bez obzira što se protiv virusa koji uzrokuju prehlade ne može učiniti ništa, simptomi prehlade se mogu tretirati prilično uspješno, a to pacijentima donosi olakšanje!

Čak i kada znamo da ne postoji lijek protiv virusa prehlade, njene simptome možete učinkovito liječiti, tako da I dalje možete uživati u danu usprkos prehladi!

Uobičajeni simptomi i trajajnje prehlade

cold processing graphic English 72 dpi

Uz simptome kao što su curenje iz nosa i grlobolja, te ponekad povišena tjelesna temperatura ili groznica, simptomi prehlade uključuju i neugodne glavobolje, bolove u mišićima i opću slabost. Osjećate se jednostavno slomljeno. Stara izreka o trajanju prehlade kaže: "Tri dana dolazi, tri dana boravi i tri dana odlazi". Upravo tako! Prehlada se zadržava otprilike sedam dana - i nakon toga u većini slučajeva prolazi.

Uobičajeni tijek

Prehlada najprije najavljuje svoj dolazak škakljanjem u grlu te blagom drhtavicom. Potom slijedi curenje nosa. Nakon jednog do dva dana grlobolja i curenje nosa se pogoršavaju. Izrazita otečenost sluznice nosa otežava disanje kroz nos. U tom se trenutku oboljeli vrlo često žale na glavobolju i/ili opću slabost te na bolove u tijelu. Nakon što virus dopre do bronha, infekcija se pogoršava četvrtog dana uz jak kašalj. Groznica (ili povišena tjelesna temperatura), uočena kod većeg broja bolesnika, još je jedna posljedica infekcije.

Prevencija širenja

Prehlada se prenosi "kapljičnim putem" s osobe na osobu: Ljudi kašlju ili kišu u vas. Svaki put kad se to dogodi, milijuni virusa rasprše se zrakom i sitne kapljice nekoliko minuta ostaju lebdjeti u zraku, dok se izbačeni virusi na taj način mogu u zraku zadržati satima. Svakim udahom virusi mogu ući u dišne puteve drugih ljudi. Usto, kad se rukujete s nekim tko je prehlađen, a potom dodirnete usta, tada sebi prenosite viruse. Znanstvenici su otkrili da su baš ruke veliki prijenosnici virusa!

Često pranje ruku prvi je korak koji treba poduzeti u spriječavanju širenja virusa. Jak imunosni sustav će se sam pobrinuti za ostalo - drugim riječima, izborit će se protiv preostalih virusa. Poznato je da će slabiji imunosni sustav podleći običnoj prehladi prije negoli onaj jaki!

Tijekom zime posebno je važno unositi dovoljne količine vitamina te više puta dnevno jesti svježe voće i povrće! Odgovarajuća tjelovježba i san također jačaju imunosni sustav.

Prepoznajte i izbjegnite saveznike prehladi
 • Niske temperature mogu povećati rizik od prehlade: Niske temperature slabe obrambene snage organizma time što smanjuju protok krvi kroz sluznice. Dovoljno je da imate hladna stopala i to će dati signal tijelu da je "izloženo", zbog čega će doći do sužavanja krvnih žila.

 • Pregrijane prostorije također pogoduju prehladama: topli zrak isušuje membrane sluznica koje su najvažnija prepreka mikroorganizmima te ih time čini propusnijim za mikroorganizme. Tada virusi mogu lakše prodrijeti kroz sluznicu i naseliti se.

 • Stres također u velikoj mjeri slabi odbrambeni sustav tijela: snižavanje razine stresa (na primjer, planiranjem vježbi opuštanja tokom dana), pomaže u jačanju imuniteta i obrambenog sustava tijela!

Što činiti za prevenciju

 • Pijte najmanje dvije litre vode dnevno! To čini sluznicu vlažnom! Za širenje bakterija i virusa najpogodnija je suha sluznica.
 • Pobrinite se da dovoljno vježbate, najbolje vani na svježem zraku! To se odnosi i na zimsku sezonu - ne zaboravite obući toplu odjeću! Kada izlazite vani u jesen i zimu, treba nositi šal, rukavice i kapu. Zimi se gubi puno tjelesne topline, posebno one u području glave.
 • Pobrinite se za dovoljno okrepljujućeg sna! Istraživanja su pokazala da dovoljna količina sna štiti od infekcije! Potrebna količina sna razlikuje se od osobe do osobe, no obično je to između šest do deset sati. Mirovanje je također temeljni dio liječenja prehlada, gripe i drugih infektivnih bolesti.
 • Uravnotežena prehrana! To također uključuje dovoljan unos vitamina. Vitaminski preparati koji se prodaju u ljekarnama pružaju vam sigurnost.
 • Trenirajte svoj imunosni sustav naizmjeničnim tuširanjem toplom I hladnom vodom, saunom i vježbama izdržljivosti.
 • Perite ruke nekoliko puta dnevno.
 • Provjetravajte prostorije redovito i spriječite da se zrak u njima isuši.
 • Ako je moguće, tokom jeseni i zime izbjegavajte okupljanja većeg broja ljudi. Upravo na takvim mjestima nalazi se mnoštvo virusa prehlade!
Kako do olakšanja

U slučaju da ipak uhvatite prehladu, sljedeći koraci mogu vam pomoći da dođete do olakšanja!

 • Dovoljno odmora
 • Dovoljno sna
 • Provjereni kućni recepti kao što su hladni oblozi za grlo i/ili noge, inhalacije…
 • Svjež zrak
 • Dovoljno vlage u prostorijama

Ni u kojem slučaju nemojte pušiti jer štetne tvari iz duhanskog dima također škode sluznici koja je već napadnuta virusima.

Trebali biste ići liječniku ako..

 • prehlada potraje duže od deset dana.
 • ako imate visoku temperaturu ili ako temperatura i bol traju duže od dva dana usprkos lijekovima.
 • sadržaj koji iskašljavate ima žućkasto-zelenu boju. U tom se slučaju možda radi o bakterijskoj infekciji koja se, u nekim slučajevima, liječi antibioticima.
 • grlo postane prilično bolno ili ako bol traje više od tri dana.
 • su jezik ili sluznica grla obloženi bijelim ili žutim naslagama jer to može ukazivati na gljivičnu infekciju.
 • se na krajnicima vide gnojni čepovi.
Kako prepoznati gripu?

U slučaju obične prehlade glavni simptomi su curenje iz nosa, grlobolja i glavobolja. Bolest se može javiti u bilo koje doba godine. S druge strane, influenca, poznatija kao gripa, pojavljuje se samo u vrijeme epidemije kada virusi influence kruže. Drugim riječima, ljeti obično nema epidemije gripe. U slučaju gripe, bolest je teška, nastupa relativno brzo i praćena je visokom temperaturom koja vrlo često uopće ne reagira ili reagira jako slabo na mjere koje se poduzimaju za njeno snižavanje. Drugi važan pokazatelj je jaka bol u mišićima.
Vrlo je važno brzo započeti liječenje jer u suprotnom virus gripe može osvojiti tijelo mnogo lakše, pa se dragocjeno vrijeme gubi na borbu protiv virusa.

Zarazne bolesti poput gripe prenose se s jedne osobe na drugu. Zbog tog rizika od zarazne infekcije WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje cijepljenje za sve, kako bi svi bili zaštićeni i kako bi se zaustavilo širenje bolesti. Cijepljenje se preporučuje posebno djeci, starijim osobama, trudnicama, kroničnim bolesnicima ili pacijentima s rizikom od komplikacija. Budući da se virusi influence izrazito brzo mijenjaju (mutiraju), svake se godine pojavljuju druge varijante virusa, pa se cijepljenje treba ponavljati svake godine.

Na našoj web stranici koristimo kolačiče (engl. cookies). Neki od njih ključni su za funkcioniranje stranice, dok nam ostali pomažu poboljšati ovo web mjesto te korisničko iskustvo. Ukoliko ne želite predaju, moguće je da Vam sve funkcionalnosti stranice neće biti dostupne. Politika privatnosti

Prihvaćam sve kolačiće Ne dozvoli nefunkcionalne kolačiće