Lijekovi za prehladu

Nema stvarne zaštite od virusa prehlade - ali oni dosadni simptomi obične prehlade mogu se učinkovito liječiti!

cold remedies
Nema stvarne zaštite od virusa prehlade, ali…

… oni dosadni simptomi obične prehlade mogu se učinkovito liječiti!

Prehlada je jedna od najčešćih bolesti. Virusi prehlade napadaju bez milosti do četiri puta godišnje, djecu čak i češće. Deset epizoda prehlade godišnje prilično je uobičajeno u djece. Budući da postoji više od 300 različitih vrsta virusa prehlade, nakon preboljene infekcije ne ostaje dugotrajni imunitet. Iako ne postoji ništa što možemo učiniti protiv virusa koji uzrokuju prehladu, simptomi prehlade mogu se prilično dobro liječiti, što donosi olakšanje kako velikima, tako i malima!

Čak i ako nema stvarne zaštite protiv virusa prehlade, simptome prehlade možete učinkovito liječiti tako da vam ipak ne pokvare dan!

Uobičajeni simptomi i trajanje prehlade

Osim simptoma poput curenja iz nosa i grlobolje te ponekad povišene tjelesne temperature ili vrućice, simptomi obične prehlade također uključuju one neugodne glavobolje, bolnost mišića i opće bolove u cijelom tijelu. Čovjek se jednostavno osjeća pregaženo. Kao što izreka o trajanju prehlade kaže: „Tri dana dolazi, tri dana ostaje i tri dana odlazi“. Upravo tako! Prehlade nas muče tijekom otprilike tjedan dana – i nakon toga u većini slučajeva prolaze.

Uobičajeni tijek prehlade

Prvo, prehlada najavljuje svoj dolazak svrbežom u grlu i blagom drhtavicom. Na to se potom nadovezuje curenje iz nosa. Nakon jednog do dva dana, upala grla i curenje iz nosa se pogoršavaju. Izrazita otečenost sluznice nosa otežava disanje kroz nos. U tom se trenutku bolesnici prilično često tuže na glavobolju i/ili opće bolove u tijelu. Nakon što virus dopre do bronha, infekcija se četvrtog dana pogoršava iscrpljujućim kašljem. Vrućica (ili povišena tjelesna temperatura), također opažena u mnogih bolesnika, druga je posljedica ove infekcije.

Sprječavanje širenja prehlade!

Prehlade se prenose s jedne osobe na drugu „kapljičnom infekcijom“: Ljudi vam kašlju ili kišu u lice. Svaki put kad se to dogodi, milijuni virusa rasprše se zrakom i sitne kapljice ostaju lebdjeti u zraku nekoliko minuta. Izbačeni virusi mogu tako preživjeti satima. Sa svakim udahom virusi ulaze u dišne puteve drugih ljudi. Ili se rukujete s nekim tko boluje od prehlade, a zatim rukom dodirnete vlastita usta – tek su nedavno znanstvenici otkrili da su ruke veliki izvor prijenosa virusa!

Učestalo pranje ruku prvi je korak u sprječavanju širenja prehlade. Jak imunološki sustav pobrinut će se za ostalo – drugim riječima, obranit će se od preostalih virusa. Poznato je da će slab imunološki sustav prije podleći običnoj prehladi nego jaki imunološki sustav! Važno je uzimati dovoljnu količinu vitamina, osobito tijekom sezone prehlade, i jesti svježe voće i povrće nekoliko puta na dan! Odgovarajuća tjelovježba i san također jačaju imunološki sustav.

Prepoznajte i izbjegnite saveznike prehlade!
 • Niske temperature mogu povećati rizik od obične prehlade: niske temperature slabe obrambene snage organizma time što smanjuju protok krvi kroz sluznice. Dovoljno je da imate hladne noge i to će tijelu poslati signal da je „izloženo“, zbog čega će doći do sužavanja krvnih žila.
 • Pretople prostorije također pogoduju prehladama: topao zrak suši sluznice, koje su najvažnija prepreka mikroorganizmima, i time ih čini propusnijima za mikroorganizme. Tada virusi mogu lakše prodrijeti kroz sluznicu i naseliti se.
 • Stres također u golemoj mjeri slabi obrambene sposobnosti tijela: snižavanje razine stresa, na primjer, planiranjem vježbi opuštanja tijekom dana, pomaže jačanju imunološkog sustava i tjelesnih obrana!
Što činiti za sprječavanje prehlade
 • Pijte najmanje dvije litre vode na dan! Tako će sluznice ostati vlažne! Suhe sluznice najbolja su podloga za rast bakterija i virusa.
 • Pazite da dovoljno vježbate, najbolje vani na svježem zraku! To vrijedi i za sezonu prehlada – nemojte zaboraviti odjenuti toplu odjeću! Kad izlazite van u jesensko ili zimsko vrijeme, ponesite šal, rukavice i kapu. Zimi se gubi puno tjelesne topline, osobito preko glave.
 • Pazite da dovoljno spavate umirujućim snom! Ispitivanja su pokazala da dovoljno sna štiti od infekcije! Koliko je sna potrebno razlikuje se od jedne do druge osobe, no obično iznosi između šest i deset sati. Mirovanje u krevetu također je temeljni dio liječenja prehlada, gripe i drugih zaraznih bolesti.
 • Uravnotežena prehrana! To uključuje i uzimanje dovoljno vitamina. Vitaminski preparati smanjit će opasnost od prehlade.
 • Vježbajte svoj imunološki sustav tuširanjem vrućom i hladnom vodom, saunom i vježbama izdržljivosti.
 • Perite ruke nekoliko puta na dan.
 • Redovito zračite prostorije i spriječite isušivanje zraka.
 • Po mogućnosti, tijekom jeseni i zime izbjegavajte mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi. Upravo na takvim mjestima vrebaju virusi prehlade!
Kako olakšati simptome

U slučaju da ste ipak dobili prehladu, sljedeći koraci mogu vam pomoći da si olakšate simptome!

 • dovoljno odmaranja
 • dovoljno sna
 • fizičko odmaranje
 • provjereni kućni lijekovi kao što su hladni oblozi za grlo i/ili potkoljenicu, inhalacije…
 • dovoljno svježeg zraka
 • dovoljno vlage u prostorijama

Ni u kojem slučaju nemojte pušiti jer štetne tvari iz duhanskog dima također oštećuju sluznicu koja je već napadnuta virusima.

Posjetite liječnika ako...
 • prehlada traje dulje od deset dana.
 • imate visoku tjelesnu temperaturu ili vrućica i bol traju dulje od dva dana usprkos liječenju.
 • gusti sadržaj koji iskašljavate ima žućkasto-zelenu boju. U tom slučaju može se raditi o bakterijskoj infekciji koja se, u nekim slučajevima, treba liječiti antibioticima.
 • grlo postaje prilično bolno ili bol traje dulje od tri dana.
 • jezik ili sluznica grla obloženi su bijelim ili žutim naslagama, što može ukazivati na gljivičnu infekciju.
 • na tonzilama se vide gnojni čepovi.
Kako prepoznati prehladu!

U slučaju obične prehlade glavni su simptomi curenje iz nosa, grlobolja i glavobolja. Bolest se može javiti u bilo koje doba godine. S druge strane, influenca – poznatija kao gripa – javlja se samo tijekom razdoblja epidemije kad cirkulira virus influence. Drugim riječima, ljeti obično nema epidemije gripe. Kod stvarne gripe, bolest je teška, nastupa relativno brzo i praćena je visokom tjelesnom temperaturom koja često uopće ne reagira ili vrlo slabo reagira na mjere snižavanja vrućice. Drugi važan pokazatelj je jaka bol u mišićima.

Važno je brzo započeti s liječenjem jer u suprotnom virus gripe može puno lakše prodrijeti u tijelo, pa se na borbu protiv virusa gubi dragocjeno vrijeme.

Zarazne bolesti poput gripe prenose se s jedne osobe na drugu. Zbog tog rizika od zarazne infekcije, Svjetska zdravstvena organizacija svima preporučuje cijepljenje kako bi svi bili zaštićeni i kako bi se zaustavilo širenje bolesti. Cijepljenje se preporučuje osobito u djece, starijih osoba, trudica i bolesnika s podležećim bolestima ili rizikom od komplikacija. Budući da se virusi influence krajnje brzo mijenjaju, svake godine javljaju se druge varijante virusa te stoga cijepljenje treba svake godine ponavljati.